El 3 d'abril de 2025 vam viure una sessió de seminari de pràctiques molt especial i diferent de l’habitual! Organitzada pel professor-tutor Dr. Josep Vallés Herrero, la trobada va girar al voltant de la presentació i estrena, a Terres de l'Ebre, del documental "El Far del Llegat", una producció molt ben editada amb la col·laboració del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) de la Generalitat de Catalunya.
Vam comptar amb la participació del Dr. Federico Diego, exalumne i exprofessor tutor del centre, pedagog de la Generalitat i un dels primers Tècnics de Medi Obert de Justícia Juvenil a les Terres de l’Ebre, així com del Sr. Jordi Burcet, coordinador de l’Equip de Medi Obert de Justícia Juvenil de Tarragona.
Aquest documental fet per un grup de sis delegats/des de Justícia Juvenil que han estat exercint des de principis dels 80 fins fa poc. Està pensat i va adreçat en primera instància als professionals de la justícia juvenil d’uns territoris concrets i singulars: el Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Aquest professionals fan una reflexió, en clau diria jo de meta-anàlisi qualitatiu, de les seves intervencions, a partir de 9 eixos o qûestions bàsiques de la seva feina, tot això en un format d'entrevistes molt dinàmic que pot ser útil per a alumnes que cursen pràctiques del Grau d'Educació Social de la Uned.
Aquest grup de professionals ha generat sinèrgies, i han produït una manera de fer i de produir continguts sobre la seva feina en medi obert (articles de recerca, tesis doctorals,i d'altres publicacions) que són un referents per a altres equips semblants. Un exemple és el programa Mirall que és un programa grupal elaborat per a joves que han comès delictes de violència en l'àmbit familiar.
Paco Moreno, Salvador Miquel, Eulàlia Quílez, Rosa Ma. Valero, Federico Diego i Jordi Burcet, van comentant, en el vídeo, el seu esdevenir i manera de treballar en medi obert a parir de 9 qüestions fonamentals, que conformen els "feixos de llum" pera orientar als futurs "navegants" en el "mar" de Justícia Juvenil, en el seu esdevenir quotidià.
1. El fil/raig invisible , EL VINCLE amb els joves.
2.Col.laboració amb la FAMÍLIA.
3. APRENENTATGE de com es treballa en d'altres països com al Canadà, Bèlgica i França, i de referents com Carl Rogers, Robert Carkhuff, o Manuel Segura, i dels propis companys/es.
4. L'ENCÀRREC JUDICIAL, ADMINISTRATIU i temporalitat.
5. VOLUNTAT DE SERVEI, dels professionals envers els joves. i la societat.
6. Compromís i ACCEPTACIÓ dels beneficiaris de la intervenció, tot i treballant la confrontació de les conductes no desitjades.
7. Afavorir complicitats i INTERCANVI d'experiències pedagògiques amb la COMUNITAT, per intentar millorar el creixement personal dels joves.
8. VINCULAR-SE amb activitats educatives i ESCOLTA ACTIVA.
9. L'AUTOCRÍTICA i la confrontació de les tasques i funcions professionals, amb la supervisió interna i externa, i referents de l'àmbit professional.
La sessió va acabar amb preguntes de l'alumnat i la resta d'assistents sobre la importància del vincle en l'acompanyament reeducatiu, i també de treballar en equip i en el recolzament de la xarxa comunitària, on en territoris menys poblats, com són les comarques meridionals catalanes, és més fàcil teixir aliances.