Cercar en aquest blog

15 de desembre del 2024

EXPOSICIÓ ITINERANT DELS 40 ANYS DE LA JUSTÍCIA JUVENIL A TARRAGONA

Una exposició itinerant organitzada pels Serveis Territorials del Departament de Justícia de Tarragona s'allotja a la planta baixa de la Biblioteca de Tortosa aquest mes de desembre de 2024.

L’exposició repassa els 40 anys de la justícia juvenil a Tarragona i busca donar a conèixer a la ciutadania aquest servei que tracta joves de 14 a 18 anys.

Els antecedents del servei es remunten a principis del segle XX, amb la creació de la Casa Tutelar Sant Josep. No va ser fins l’any 1982 que es va començar a treballar amb intervencions a medi obert. La mostra permet veure, precisament, com els models d’intervenció amb els joves han anat canviant amb el pas dels anys. Actualment, s’aposta pel model de "responsivitat", que es basa en el criteri d’ajustar les intervencions a les circumstàncies i a la situació personal de cada jove.

Per a presentar l'exposició es va organitzar el 10 de desembre, de 18h a 19 h, una Taula Rodona sobre "Un model educatiu en transformació. Reptes de futur" moderada per Federico Diego, que va ser pedagog de la Generalitat i primer Tècnic de Medi Obert de Justícia Juvenil dels Serveis Territorials de Justícia a Terres de l'Ebre, amb la participació de Jordi Burcet, coordinador de l' Equip de Medi Obert de Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat de Tarragona, Josep Vallés, educador social de l'Ajuntament de Tortosa i Núria Palau, educadora i Directora de l'Esplai Blanquerna.

En el meu cas en van convidar a la taula i també a formar part de l'Exposició per la meva participació en camps de treball i activitats de lleure educatives per a nois i noies en mesures judicials, en aquells anys 80 i en les col·laboracions que vam endegar a través del Centre Obert Sant Francesc de l'Ajuntament de Tortosa i l'Esplai Blanquerna, on van participar molts educadors, monitors i voluntariat.

Com em va manifestar Salvador Miquel quan preparaven l'Exposició a Tarragona, llavors Salvador era Cap del Servei de Suport a l'Execució Penal dels Serveis Territorials de Justícia a Tarragona i un dels impulsors d'aquesta iniciativa:
L'exposició itinerant es presenta sota el títol "La Justícia Juvenil també és cosa de totes i tots", per a posar l'accent en la necessitat d'articular espais i experiències de coordinació i cooperació entre operadors administratius comunitaris en general, i de participació social i ciutadana en particular, en l'atenció a les necessitats educatives i responsabilitzadores dels nois i noies que es troben en situacions de conflicte amb la societat.


6 d’abril del 2024

Conference: LA EDUCACIÓN SOCIAL EN LA ESCUELA. CONVIVENCIA, VIOLENCIA Y RESOLUCIÓN DE CONFLICTOS de Manuel Segura Morales (Tortosa, 2013)


El Dr. Manuel Segura Morales afirma que para enseñar a convivir hace falta un entrenamiento eficaz en tres campos: el cognitivo, el emocional y el moral. En lo cognitivo, hay que enseñar a los alumnos a definir objetivamente los problemas, a imaginar soluciones alternativas, a prever consecuencias y a ponerse en el lugar del otro. En lo emocional, los alumnos deben conocer las principales emociones humanas y cómo utilizarlas para una convivencia eficaz y justa. En lo moral, se debe ayudar a los alumnos a descubrir los grandes valores morales y a dejarse orientar por ellos en su conducta. El autor, después de una larga experiencia con el profesorado y con niños y adolescentes, tanto no problemáticos como delincuentes, indica métodos concretos para conseguir eficazmente esa educación social.

June 2013

30 de gener del 2024

L'Educació Social a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús (Tortosa)

El 26 de novembre de 2022 es va celebrar la segona jornada de "#PassES" organitzada pel grup de Seniors del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC). Transitant per l’Educació Social, va tenir lloc a Tortosa, amb la coordinació de Pepi Borrâs. En aquesta sortida el focus temàtic era la beneficència dins de la ciutat, a partir de la qual es va realitzar aquesta conferència que dona a conèixer l'Educació Social a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa. 

Aquesta conferència ens mostra els nou segles d'assistència a l'Hospital de la Santa Creu. Una institució on una gran dona, Santa Maria Rosa Molas, va viure, treballar i lliurar la seva vida i, a l'ombra benèfica, educadora i assistencial de la qual va néixer la Congregació de Germanes de Nostra Senyora de la Consolació. Tortosa es beneficia d'un hospital amb profundes arrels d'humanisme i caritat.Vicenta Miralles ens explica els aspectes més històrics, on destaca la Llar d'infants (1956-1969) que atenia infants provinents del Tribunal Tutelar de Tarragona i de la Junta Provincial de Protecció de Menors . En la dècada dels 90 l’hospital incorpora una pedagoga, Carme Franch, i va transformant-se en un Centre Sociosanitari, aquest fet comporta també l’adaptació de les tasques, i un aprenentatge constant vers els diferents recursos i les persones que s’hi atenen. L’any 1996 es fa referència directa a l' Educació Social. A partir d’aquest any, el Servei d’Animació Socio-cultural va transformant-se en Servei d’Educació Social compartint espai i tasques amb Teràpia Ocupacional. A partir de l’any 2000, després de passar diferents professionals de l’Educació Social, es consolida el Servei d’Educació Social amb l’equip actual format per Carme Franch, Raquel Aixendri i Maria Harris que expliquen les seves funcions actuals i els programes d'estimulació cognitiva, sensorial i per generar procesos de participació artística i social.
CONFERÈNCIA https://www.researchgate.net/publication/377748616_-L'Educacio_Social_a_l'Hospital_de_la_Santa_Creu_de_Jesus_Tortosa